HR EN

ZBIRKE

ARHEOLOŠKA ZBIRKA

Zagrebimo ispod površine

Arheološka zbirka obuhvaća predmete koji pripadaju vremenskom razdoblju od prapovijesti do novog vijeka.

Od posebnosti koje se mogu vidjeti u Muzeju ističemo nalaze brončanodobne Cetinske kulture te željeznodobnih ilirskih Delmata, nalazi sa srednjovjekovnih utvrda kao i novovjeki nalazi sa sinjske tvrđave Grad.

Voditeljica zbirke: Daria Domazet, viša kustosica

Anita Librenjak, Danijela Petričević Banović, kustosice

ETNOGRAFSKA ZBIRKA

Tko smo? Što smo? Posve smo…

Etnografska je zbirka najbogatija tradicijskom tekstilnom građom, dijelovima ženske i muške narodne nošnje koji uglavnom potječu s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Tekstilni predmeti od vune i platna tehnikom izrade i ukrasnih motiva prikazuju bogatstvo tradicijskog nasljeđa u Cetinskoj krajini.

Vrijedan dio Zbirke čini nakit, ali i uporabni predmeti iz kućnog inventara, primjerice, preslice, drveni alati i pomagala koji su se koristili u poljodjelstvu, drvene škrinje, tkalački stanovi, lončarski proizvodi i drugo.

Voditeljica zbirke: Danijela Petričević Banović, kustosica

KULTURNO-POVIJESNA ZBIRKA

Baul pritovaren prošlošću

Kulturno-povijesna zbirka se sastoji od predmeta različite namjene, među kojima se brojnošću i cjelovitošću ističe skupina keramičkih lula i željeznih potkova. Glinene duhanske lule pronađene su u arheološkim istraživanjima na tvrđavi Grad u Sinju, a zastupljene su lule austrijsko-mađarske, osmanske, engleske i zelovske provenijencije. Svi primjerci pripadaju vremenskom razdoblju od sredine 17. do kraja 19. stoljeća. Vrijedan dio Zbirke čine predmeti iz Drugoga svjetskog rata (posuđe, medicinski instrumenti, pisaći stroj, ručni sat), tricikl iz druge polovice 19. stoljeća, zastave i drugi raznovrsni predmeti.

Voditeljica zbirke: Danijela Petričević Banović, kustosica

NUMIZMATIČKA ZBIRKA

Novac – jezik koji svi razumiju

Numizmatička zbirka obuhvaća grčki, keltski, rimski republikanski, rimski carski i bizantski novac, novac srednjeg i novijeg vijeka te prigodne serije zlatnika i srebrnjaka.

Voditeljica zbirke: Daria Domazet, viša kustosica

PRIRODOSLOVNA ZBIRKA

Zemlja tvrda, a nebo visoko

Prirodoslovnu zbirku sačinjavaju predmeti koji potječu s raznih lokaliteta u Cetinskoj krajini. U Prirodoslovnoj je zbirci pohranjeno 149 primjeraka fosila, od kojih su najzastupljeniji primjerci iz razdoblja srednjeg trijasa (anizika) stari 230 milijuna godina. Zbirka sadrži 151 primjerak najučestalijih minerala i stijena u prirodi s područja Cetinske krajine. Značajno je izdvojiti i fosilne ostatke mastodonta (zubi mastodonta) koji su pronađeni na predjelu Ruduša u Sinju.

Voditeljica zbirke: Anita Librenjak, kustosica

UMJETNIČKA ZBIRKA

Iskoračimo iz okvira

Velik udio u zbirci čine uljane slike, akvareli, grafike i skulpture različitih umjetnika, među kojima izdvajamo Stjepana Bakovića, Franu Šimunovića, Pavla Perića, Stipu Sikiricu, Antona Vrlića, Ivu Filipovića Grčića te Vladimira Vrljića Ankina.

Voditeljica zbirke: Anita Librenjak, kustosica

ZBIRKA DOKUMENATA

Crno na bijelo

Zbirka dokumenata sastoji se od 1510 predmeta. Sadržaj Zbirke obuhvaća različitu dokumentarnu građu od 19. stoljeća do danas. Okosnicu Zbirke čini građa koja se odnosi na Drugi svjetski rat, a vrijedan dio zbirke čini tiskana i dokumentarna građa koja svjedoči o raznim događajima iz života političkih institucija, društveno-humanitarnih, kulturnih i trgovačkih organizacija iz prve polovice 20 stoljeća (međuratno razdoblje) i iz razdoblja Drugog svjetskog rata.

Voditeljica zbirke: Anđela Vrca, kustosica

ZBIRKA DOMOVINSKOG RATA

„…o vrli vi muži ervatski! Ma, stanimo se s prazi svoji' spram barbari…“ Jakov Dukić

Zbirka Domovinskog rata nastala je 2018. godine, sadrži predmete koji svjedoče o ratnim događanjima na području Cetinske krajine, ali i Hrvatske. Zbirka sadrži različite dokumente (izvješća Republike Srpske Krajine, ratni dnevnici i izvješća o izviđanju 126. brigade), oružje ručne izrade, vojno znakovlje, dijelove vojne opreme, minsko-eksplozivna sredstva. Vrijedan dio zbirke čine osobni predmeti hrvatskog dragovoljca.

Voditeljica zbirke: Anđela Vrca, kustosica

ZBIRKA FOTOGRAFIJA I FOTOGRAFSKOG PRIBORA

Smiješak, molim

Zbirka čuva fotografije raznolikog sadržaja, s prikazom javnih događanja iz političkog, gospodarskog i kulturnog života u Sinju i okolnim mjestima u Cetinskoj krajini. Najstarije fotografije u Zbirci su portreti sinjske obitelji Grabovac iz 1879. godine. Unutar Zbirke posebnu cjelinu čine fotografije iz Drugoga svjetskog rata.

Voditeljica zbirke: Anita Librenjak, kustosica

ZBIRKA ODLIKOVANJA,MEDALJA I PLAKETA

Časno nosi svoje časno ime

Zbirka odlikovanja, medalja i plaketa sastoji se od 100 jedinica digitalnog zapisa. Sadržaj Zbirke obuhvaća odlikovanja iz Prvoga i Drugoga svjetskog rata te odlikovanja Nezavisne Države Hrvatske i iz razdoblja socijalističke Jugoslavije (Orden rada, Orden zasluga za narod, Partizanska spomenica 1941.), medalje, plakete, priznanja, pečate i religijske medaljone. Predmeti uglavnom potječu iz 19. i 20. stoljeća.

Voditeljica zbirke: Daria Domazet, viša kustosica

ZBIRKA ORUŽJA

„Naše je jedino oružje riječ“ Ivan Supek

Zbirka oružja sadrži hladno oružje (jatagan, mačevi, sablje, bodeži, noževi, bajunete), vatreno oružje (pištolj, puške iz Prvoga i Drugoga svjetskog rata, strojnice, ručne bombe, okviri s metcima) i dijelove vojne opreme. U Zbirci se nalaze njemačke kacige te talijanska i padobranska kaciga iz Drugoga svjetskog rata. Važno je izdvojiti i puške raznih vrsta, od lovačkih pušaka preko vojničkih talijanskih do automatskih pušaka, poput njemačke puškostrojnice i talijanske strojnice iz prve polovice 20. stoljeća.

Voditeljica zbirke: Anita Librenjak, kustosica

ZBIRKA PLAKATA

„Pozivamo Vas…“

Zbirka plakata sastoji se od 106 jedinica digitalnog zapisa te obuhvaća plakate različite namjene, od muzejskih, galerijskih i sportskih plakata preko originalnih predložaka za plakate do turističkih plakata. U Zbirci su zastupljeni plakati hrvatskih autora i skupina kao što su Boris Ljubičić, Stipe Sikirica, Anton Vrlić, Bruketa-Žinić OM, Barchrach-Krištofić, Bopfrk, Nikola Križanac, Profesionalci+ i dr.

Voditeljica zbirke: Anita Librenjak, kustosica

ZBIRKA RAZGLEDNICA

Iz muzeja s ljubavlju

Razglednice izražajno i neposredno svjedoče o pojedinim segmentima življenja. Preko njih možemo pratiti urbanistički razvoj te su neprocjenjiva građa za kulturnu baštinu i oslikavanje prošlosti grada Sinja i Cetinske krajine.

Voditeljica zbirke: Daria Domazet, viša kustosica


POVEŽITE SE S NAMA

Andrije Kačića Miošića 5, 21230 Sinj
TEL  021 821 949
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

RADNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK  8 – 16 sati

Muzej je otvoren za posjetitelje

od 8:30 do 15:30.


Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Logo MCK Sinj

2018 © Muzej Cetinske krajine -Sinj