HR EN

O STALNOM POSTAVU

Cetinska krajina smjestila se u zagrljaju planina Svilaje, Dinare, Kamešnice i Mosora. Život toj zemlji kršne Dalmatinske zagore udahnjuje rijeka Cetina sa svojim pritocima Rudom, Ruminom, Sutinom, Grabom, Vojskovom i dr.

Zahvaljujući rijeci i plodonosnim poljima, kao i mediteranskoj klimi, na ovim prostorima se čovjek i priroda prožimaju od prapovijesti pa do današnjih dana oblikujući kolektivni identitet stanovništva Cetinske krajine.

Stalni postav Muzeja Cetinske krajine – Sinj prikazuje međuovisnost i sinergiju krajolika i zajednice koja ga nastanjuje.

Izložba je podijeljena u nekoliko tematskih cjelina u kojima se sustavno obrađuju segmenti ljudske zbilje: krajobraz u kojem čovjek živi, njegov utjecaj na taj krajobraz u vidu progresivnog kontinuiteta oblikovanja životnog prostora te suprotno progresu, destruktivnu društvenu pojavu rata; društvene aktivnosti usmjerene na iskorištavanje prirodnih resursa u svrhu opstojnosti etnosa te oblikovanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine Cetinske krajine.

U Muzeju Cetinske krajine – Sinj prezentirana su zaštićena kulturna dobra Republike Hrvatske: Didi s Kamešnice, Lončarstvo iz sela Potravlja te ples Nijemo kolo.

Jeste li znali da pečenje hrane pod pekom potječe još iz vremena ilirskih Delmata?
I danas je živa ta tradicija u Cetinskoj krajini, pa se u njoj mogu probati razni specijaliteti pečeni na ovaj način, od mesa do kruha.
Jeste li znali da se u selu Zelovo proizvodi hrvatska autohtona glinena lula?
Priču o njenoj izradi priča Ivan Delaš, zadnji majstor lular.
Tajanstveni svijet slavenske mitologije u Cetinskoj krajini.
Krenimo s Didima u susret proljeću…
Nijemo kolo, energija koja osvaja.
Nijemo kolo je vrsta plesa koja se izvodi bez glazbene pratnje. Ulogu glazbe preuzimaju jaki udarci noge o pod koji na taj način stvaraju ritam.

CONNECT WITH US

Andrije Kačića Miošića 5, 21230 Sinj
TEL  021 821 569 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

WORKING HOURS

MONDAY - FRIDAY

 8 a.m. to 4 p.m.

THE MUSEUM IS OPEN FOR VISITORS

MONDAY - FRIDAY

 8:30 a.m. to 15:30 p.m.

 

 SATURDAY AND SUNDAY

 VISIT WITH PREVIOUS ANNOUNCEMENT

 


Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Logo MCK Sinj

2018 © Muzej Cetinske krajine -Sinj