HR EN

O MUZEJU

Muzej Cetinske krajine – Sinj moderan je interaktivni ambijentalni muzej koji pruža potpuni doživljaj prošlosti, baštine i tradicije Cetinske krajine.

Mjesto je to na kojem možete vidjeti brojne arheološke, povijesne, etnološke i prirodne izloške, a posebno se prezentiraju kulturna dobra zaštićena od UNESCO-a i Republike Hrvatske.

Smješten je na tvrđavi Kamičak odakle se pruža prekrasan panoramski pogled na grad, a nalazi se svega tri minute hoda od glavnog trga grada Sinja.

 

IZLOŽBE

IZLOŽBA

Izložba  "Ljubomir Videka - slikarev povratak u zavičaj"

14. ožujka 2024.

U izložbenom prostoru Muzeja Cetinske krajine - Sinj, u četvrtak 14. ožujka u 19 sati bit će svečano otvorena izložba Ljubomir Videka - slikarev povratak u zavičaj.

Muzej Cetinske krajine - Sinj u suradnji s Muzejem grada Makarske i Gradske galerije Antun Gojak priredili su zajedničku izložbu kako bi se šira javnost upoznala s likovnim stvaralaštvom slikara Ljubomira Videke, rođenog u Sinju. 

Autor koncepcije ove izložbe je viši kustos Josip Karamatić, a postav izložbe potpisuje Anita Librenjak, viša kustosica Muzeja Cetinske krajine - Sinj. 

Izložba će biti otvorena od 14. ožujka do 1. travnja 2024. godine u Muzeju Cetinske krajine - Sinj.

IZLOŽBA

Izložba  Muzeja Cetinske krajine - Sinj i Muzeja triljskog kraja u Muzeju ninskih starina 

"Arheološko blago Cetine "

26. svibnja 2023.

U Muzeju ninskih starina u Ninu (Arheološki muzej u Zadru) biti će otvorena izložba Arheološko blago Cetine, Muzeja Cetinske krajine - Sinj i Muzeja troljskog kraja, autorica Darije Domazet i Sanje Budić Leto.

Izložba će prezentirati vrijednu prapovijesnu i antičku arheološku baštinu pronađenu u rijeci Cetini.

Gostovanje izložbe omogućili su ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru dr. sc. Jakov Vučić i voditelj Muzeja ninskih starina Vladimir Kusik.

 

Izložba će biti otvorena od 26. svibnja do 8. rujna 2023. godine. 

 

 

 

IZLOŽBA

Izložba  "Ivan Meštrović: Umjetnost kao molitva"

2. kolovoza 2023.

U izložbenom prostoru Muzeja Cetinske krajine - Sinj, u srijedu 2. kolovoza u 19,30 sati bit će svečano otvorena izložba Ivan Meštrović: Umjetnost kao molitva povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića. Muzej Cetinske krajine - Sinj u suradnji s matičnim Muzejem Ivana Meštrovića (Atelijer Meštrović iz Zagreba i Galerija Meštrović iz Splita) priredili su zajedničku izložbu kako bi se šira javnost upoznala s Meštrovićevim stvaralaštvom koje obuhvaća izbor djela religiozne tematike.

Autorica i kustosica izložbe je Zorana Jurić Šabić , a stručna suradnica Sandi Bulimbašić. Autori likovnog postava i prostorne koncepcije  izložbe su Damir Gamulin i Antun Sevšek. Dizajn i grafičko oblikovanje je izradio grafički dizajner Damir Gamulin. 

Izložba će biti otvorena od 2. kolovoza do 24. rujna 2023. godine u Muzeju Cetinske krajine - Sinj.

IZLOŽBA

 

Punina oblika – likovna promišljanja o Križnom putu

Slike i objekti

25. ožujka 2022. 

U Muzeju Cetinske krajine - Sinj, u petak 25. ožujka  u 19 sati bit će otvorena izložba akademske slikarice Ivane Poljak Punina oblika - likovna promišljanja o Križnom putu, Slike i objekti. Umjetnička djela tematski i sadržajno nadahnuta su ciklusom Kristovog Križnog puta, njegove muke i smrti.

Organizatori izložbe su Muzej Cetinske krajine - Sinj i Ogranak Matice hrvatske u Sinju. Autorice koncepcije izložbe i kataloga su Ivana Poljak i Anita Librenjak. Grafičko oblikovanje i pripremu kataloga izradio je dizajner Damir Gamulin.

Izložba će biti otvorena od 25. ožujka do 25. travnja 2022. u Muzej Cetinske krajine - Sinj, svakog dana od ponedjeljka do petka od 9:00 - 15:00.  

 

 

 

 

 

 

IZLOŽBA

Izložba  "Velesove duše stižu..."

26. siječnja  2024.

U Muzeja Cetinske krajine - Sinj, u petak 26. siječnja 2024. godine u 19 sati bit će svečano otvorena izložba Velesove duše stižu... autorica Darije Domazet, Anite Librenjak i Danijele Petričević Banović.

Izložba je koncipirana kao prostorna instalacija koja uključuje tekstove o pokladnim vjerovanjima u starohrvatskim ishodištima, obogaćena  slikovnim, hologramskim, svjetlosnim  i zvučnim sadržajima. Izložba će biti otvorena od 26. siječnja do 4. ožujka 2024. godine u Muzeju Cetinske krajine - Sinj. 

 

IZLOŽBA

Izložba  Muzeja Cetinske krajine - Sinj i Galerije Gojak 

"Putopis Cetinskog akvarela - vodom do slike "

5. lipnja 2023.

Muzej Cetinske krajine - Sinj  u suradnji s Galerijom Gojak u Makarskoj organizira izložbu Petra Radovića "Putopis cetinskog akvarela - vodom do slike".

Izložba će posjetitelje provesti kroz idilični prizor bogate, široke i pitome doline. Osunčana polja u prvom planu, obrisi plalnina i plavičasti oblaci iznad horizonta stvaraju sliku koja oduzima dah. Radovićevi akvareli prenose fluidnost svjetla i nestvarnost vode, stvarajući poetičnu impresiju zavičaja. 

Izložba se može razgledati svakim radnim danom u vremesnkom razdoblju od 9 do 12 i od 18 do 20 sati u prostorijama Galerije Gojak u Makarskoj  od 5. do 14. lipnja 2023. godine.

 

 

 

 

 

IZLOŽBA

Kip Biblije - tijelo jezika sa sviju kontinenata

20. prosinca 2021.

U okviru manifestacije Advent u Muzeju, 20. prosinca 2021. godine u Muzeju Cetinske krajine - Sinj otvorena je izložba Kip Biblije - tijelo jezika sa sviju kontinenata autora Siniše Vukovića, književnika i publicista koji već 20 godina prikuplja Sveto pismo na različitim jezicima. Izložba donosi vrijedno blago od tristotinjak Biblija na više od sto jezika i pisama, počevši od prajezika na kojima je Biblija ili nastala ili se do nas prenijela: hebrejskom, straogrčkom i latinskom. 

Zastupljene su Biblije iz svih europskim zemalja na svim europskim jezicima. Zbirka uključuje i Biblije iz zemalja Azije, Afrike uključujući i maorski jezik Novog Zelanda. 

Izložba je otvorena od 20. prosinca 2021. do 20. siječnja 2022. godine.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZLOŽBA

Izložba  Antona Vrlića  

"Svevremenski stakleni oblici "

22. srpnja 2023.

U Muzeju Cetinske krajine - Sinj u subotu 22. srpnja u 11 sati bit će otvorena samostalna izložba "Svevremenski stakleni oblici" istaknutog Sinjanina, akademskog umjetnika i profesora Antona Vrlića.

Izložbom novog ciklusa crteža i skulptura, Anton Vrlić svojom kontinuiranom umjetničkom prisutnošću promišljeno objedinjuje i sažima zrelo stvaralačko razdoblje od 2016. do 2020. godine. Organizator izložbe je Muzej Cetinske krajine - Sinj. 

Autori likovnog postava i kataloga su Anita Librenjak i Anton Vrlić. Grafičko oblikovanje i pripremu kataloga izradila je grafička dizajnerica Jelena Buljac. Program otvorenja izložbe prigodno će popratiti harfistica Nina Šeparović.  

Izložba će biti otvorena od 22. srpnja do 24. rujna 2023. godine u Muzeju Cetinske krajine - Sinj.

IZLOŽBA

Izložba Franjevačkog muzeja Tomislavgrad u Muzej Cetinske krajine - Sinj 

 

"Afrika, život i tradicija "

17. veljače 2023.

Nastavljajući međumuzejsku i međunarodnu suradnju, Muzej Cetinske krajine - Sinj ugostit će izložbu Franjevačkog muzeja Tomislavgrad pod nazivom "Afrika- život i tradicija".

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu nastala je zahvaljujući franjevačkim misionarima koji obavljaju svoj pastoralni i humanitarni rad u Africi, posebice u DR Kongo u kojoj djeluju od 60-ih godina 20. stoljeća.

Ova tradicijski kultura u svojoj složenosti, jedinstvenosti i važnosti prožeta je snažnom povezanošću čovjeka sa zajednicom te nadahnuta i popraćena tradicijskim vjerovanjima koja izražavaju odnos pojedinca s prirodom sačuvanoj u umjetničkom i obrničkom stvaralaštvu; običajima, nošnjama, narodnim rukotvorinama, nakitu, glazbi te likovnom izražavanju. 

Autori izložbe su Stipan Dilber i Vinko Šarac. Izložba će biti otvorena do 8. svibnja 2023. godine. 

 

 

 

 

 

 

 IZLOŽBA

Putopis cetinskog akvarela  - vodom do slike  autora Petra Radovića 

3. kolovoza 2021.

U Muzeju Cetinske krajine - Sinj, 3. kolovoza 2021. u 21 sat bit će otvorena izložba pod nazivom Putopis cetinskog akvarela  - vodom do slike  autora Petra Radovića, u organizaciji Muzej Cetinske krajine - Sinj.

Izložbom se predstavljaju originalne ilustratorske kompozicije akvarela cetinskog krajolika koje ambijentalno nadopunjuju novi stalni muzejski postav otvoren 16. travnja ove godine u sklopu obilježavanja 65. obljetnice Muzeja. Ilustrator muzejskog postava je Petar Radović. 

Na izložbi će biti predstavljen i novi ciklus akvarela koji su nastali kao autorova ilustratorska impresija zavičaja, preobražena u reducirana djela lirske apstrakcije.

Izložba je otvorena do 15. listopada 2021. godine.

 

IZLOŽBA

Izložba  fotografija Davora Širinića

"Piture krša "

15. lipnja 2023.

Muzej Cetinske krajine - Sinj organizira izložbu fotografija Davora Širinića. Ispred objektiva, autor fotografija imao je zanimljive i atraktivne životinjske modele Cetinske krajine, a njihov bogat kolorit nadahnuo ga je da svoju izložbu prigodno nazove "Piture krša".

Na otvaranju izložbe radove će predstaviti povjesničarka umjetnosti Ana Žanko i sam autor, a nešto više o biljnim i životinjskim vrstama reći će nam Ivan Budinski i Zdravko Budimir iz Udruge BIOM.

Za ugodnu atmosferu pobrinuti će se Duo Muzea i duet saksofona Evan Ajdučić i Lucijan Brković iz OGŠ Jakova Gotovca u Sinju.

Otvaranje izložbe je u četvrtak u 19,30 sati!

 

IZLOŽBA

Muzej Cetinske krajine - Sinj u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu

"Oni dolaze..."

11. veljače 2023. 

U okviru međumuzejske i međunarodne suradnje na razmjeni izložbi, Muzej Cetinske krajine - Sinj priređuje u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu prigodnu izložbu pod nazivom "Oni dolaze...".

Običaji obrednih pokladnih ophoda mačkara u Cetinskoj krajini svjedoče o posebnosti i bogatstvu hrvatske pokladne kulturne baštine. Zbog osebujna načina prikazivanja, ophodi mačkara podkamešničkih sela nalaze se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. 

Organizator izložbe je Muzej Cetinske krajine - Sinj, a mjesto održavanja Franjevački muzej u Tomislavgradu u BiH. Autorice izložbe i kataloga su Daria Domazet, Anita Librenjak i Danijela Petričević Banović. Ilustrator je Petar Radović, a 3D hologramsku projekciju izradio je Davor Širinić. Grafičko oblikovanje i pripremu za tisak izradila je Jelena Buljac.

Otvorenju izložbe prethodit će uvodni program u organizaciji karnevalske udruge Didi s Kamešnice - Gljev s početkom u 10 sati, priređena u suradnji Turističke zajednice Grada Sinja. 

 OTVORENJE NOVOG STALNOG POSTAVA

Otvorenja novog stalnog postava Muzeja Cetinske krajine - Sinj 

16. travnja 2021. 

 

U obnovljenoj zgradi Palacine u Sinju 16. travnja 2021. povodom 65. obljetnice  Muzeja, otvoren je novi postav Muzeja Cetinske krajine - Sinj.

Rekonstrukcija, obnova i opremanje zgrade Muzeja i njegovog dvorišta realizirane su u okviru integriranog projekta „Sinj u sridu“ – projekta obnove i uređenja jedinstvene kulturne baštine Sinja koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Cjeloviti muzejski postav predstavlja kronološki, sociološki i antropološki uvid u život Cetinske krajine i njegova čovjeka.  

 

 

 

DOGAĐANJA

ADVENT U MUZEJU

Muzejske adventure u  Muzeju Cetinske krajine - Sinj

15. prosinca 2023. 

U Iz Muzeja Cetinske krajine - Sinj pozivaju sve željne blagdanske atmosfere na Muzejske adventure u petak, 15. prosinca 2023.

Muzejski su kustosi, restauratori i edukatori pripremili raznolik program za sve sugrađane - od šarenih radionica za malene i odrasle, božićnog glazbenog programa do posebnog gastronomskog doživljaja, natjecanja u izradi tradicionalnih sinjskih uštipaka.

 

Radujemo se Vašem dolasku!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOGAĐANJA

Muzej Cetinske krajine - Sinj na 56. Đakovačkim vezovima

30. lipnja 2022.

U okviru 56. Đakovačkih vezova po prvi put je organizirano cjelodnevno predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije u organizaciji Muzeja Cetinske krajine - Sinj.

Program je započeo predstavljanjem bajke Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi, autorica Darije Domazet i Anđele Vrca koju je interpretirala Bakopričalica Sandra najmlađim Đakovčanima. Tom prigodom djeci su podijeljeni medenjaci s prikazima glavnih likova iz bake. 

Izložbu Petra Radovića Putopis cetinskog akvarela - vodom do slike predstavila je kustosica Valentina Radoš iz Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka, a otvorio dogradonačelnik grada Đakova Antun Galić.

Nakon nastupa KUD Milan Begović iz Vrlike na Strossmayerovom trgu ispred katedrale Sv. Petra, održana je predstava Kneginja Margareta.

U večernjim satima nastuplili su klape Partenca i Cambi, te Giuliano i Diktatori. 

PREDSTAVA

Čitateljski kabaret u Muzeju Cetinske krajine - Sinj

28. - 29. listopada 2021.

Knjižnični odjel Muzeja Cetinske krajine – Sinj uključio se u program Godina čitanja 2021 Ministarstva kulture i medija RH. U suradnji s Triko Cirkus Teatrom iz Zagreba organizira izvedbu predstave Zaboravi na Dulcineu u dvorani Palacine u četvrtak, 28. listopada u 19 sati. Za režiju i koncept zaslužna je Lee Delong dok je glumački dio povjeren Ivi Peter Dragan, Nikolini Majdak, Roku Jurčiću i Davorki Horvat. U predstavi se spajaju djela visoke književnosti s formom klaunskog kabareta.  

U petak 29. listopada na radionici Koji je tvoj citat? koja ima za cilj pobuditi svijest kod mladih ljudi o tome da se između korica knjige nalaze odgovori, nešto blisko nama, sudjelovat će sinjski gimnazijalci pod vodstvom dramaturginje Marije Antić.

 

PREDSTAVLJANJE BAJKE

Liskan u božićnoj avanturi 

16. prosinca 2021.

U okviru manifestacije Advent u Muzeju, 16. prosinca 2021. godine u Muzeju Cetinske krajine - Sinj predstavljeno je tiskalno izdanje bajke Liskan u božićnoj avanturi autorica Darije Domazet i Anđele Vrca. Ilustracije bajke potpisuje Petar Radović.

Bajku su predstavile autorice, ilustrator te pjesnik i književni kritičar Siniša Vuković dok je posjetitelje interpretacijom bajke oduševila glumica HNK Split Katarina Romac. Prigodni glazbeni program izveo je dječji zbor Glasnici mira iz Brnaza pod vodstvom Jelene Mihaljević. 

 

 

 

PANEL-DISKUSIJA

Zbog mladih ne odustajemo od kulture

 21. lipnja 2019.

U organizaciji Muzeja Cetinske krajine-Sinj, 21. lipnja 2019. godine na terasi caffe bara Platform u Sinju, održana je panel-diskusija o kulturi u gradu Sinju .

U panel-diskusiji se iznio presjek društveno-kulturnih zbivanja od kraja 19. stoljeća do danas. Panel diskusiju su vodile Daria Domazet i Danijela Petričević Banović iz Muzeja Cetinske krajine - Sinj. 

 

 

 

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljanje Kataloga Zbirke tradicijskog tekstila Muzeja Cetinske krajine - Sinj

28. srpnja 2023. 

U okviru treće po redu ljetne muzejske kulturne manifestacije Museum Summer Mood u Muzej Cetinske krajine - Sinj u petak 28. srpnja u 19 sati bit će predstavljena knjiga Katalog zbirke tradicijskog tekstila Muzeja Cetinske krajine - Sinj. O knjizi će govoriti Ivana Radovani Podrug, etnologinja i prof. povijesti, konzervatorica - viša savjetnica iz Ministarstva kulture i medija Konzervatorskog odjela u Splitu, te autorice knjige Daria Domazet, Anita Librenjak i Danijela Petričević Banović, dok će razgovor moderirati Sunčica Vlajić.   

Prigodan program bit će priređen na tvrđavi Kamičak uz prezentacijsku reviju replika izvorne narodne nošnje Cetinske krajine. 

DOGAĐANJA

3. Museum summer mood

22. 7. / 28. 7. /2.8. 2023.

Muzej Cetinske krajine - Sinj pripremio je prigodni program za 3. Museum summer mood u okviru Dana Alke i Velike Gospe 2023. 

Program: 

SUBOTA 22. 07. 2023.

-          11:00  Izložba Antona Vrlića Svevremenski stakleni oblici

PETAK 28. 7. 2023. 

-          19:00 Predstavljanje knjige Katalog Zbirke tradicijskog tekstila Muzeja Cetinske krajine - Sinj

SRIJEDA 2.8.2023.

-          19:30 izložba Ivan Meštrović - Umjetnost kao molitva 

 

EDUKATIVNE RADIONICE

27. EMA Edukativna muzejska akcija – PLES

19. 4. - 1. 6. 2022. 

Muzej Cetinske krajine - Sinj domaćin je 27. nacionalne Edukativne muzejske akcije koju organizira u suradnji sa Sekcijom za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Tema ovogodišnje Eduativne muzejske akcije je ples, a održava se od 19. travnja do 1. lipnja 2022. godine diljem Hrvatske u koju su uključena 52 muzeja. Sve informacije i popratni digitalni sadržaj o ovogodišnjoj 27. edukativnoj muzejskoj akciji može se pronaći na platformi Muzea. hr.         

 

 

 

MUZEA EMA

PODCAST

MALCI KULTURNJACI

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj počinje s emitiranjem podcasta MALCI KULTURNJACI gdje su glavni pokretači djeca koja će s vlastitog stajališta iznositi dojmove vezana za kulturnu baštinu, posjete muzejima, izložbama i drugim kulturnim događanjima.

Djeca će u  suradnji s drugom djecom diljem Republike Hrvatske obrađivati srodne teme. Podcast je dostupan na Youtube i Facebook kanalu Muzeja Cetinske krajine – Sinj, te na digitalnoj platformi Muzea.hr (www.muzea.hr).

U prvoj emisiji MALCI KULTURNJACI vode nas na otvorenje novog stalnog postava Muzeja Cetinske krajine - Sinj, pa pogledajte:

 

 

 

 

MALCI KULTURNJACI

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljanje monografije

"Tvrđava Grad“

   30. srpnja 2020. u 19 sati

 

U Zgradi Palacine, u Muzeju Cetinske krajine – Sinj svečano će biti predstavljena monografija „Tvrđava Grad“ u izdanju Muzeja Cetinske krajine – Sinj. Monografija je bogato ilustrirana likovnim prikazima sinjskoga Grada koji predočavaju razvoj tvrđave, a donesene su sveobuhvatne prostorne značajke lokaliteta s metodologijom arheoloških istraživanja te katalog s izborom obrađenih pokretnih nalaza koji su pronađeni tijekom arheoloških kampanja. Autori teksta su Martin Vrgoč, Anite Librenjak, Dubravka Čerina, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović.

PREDSTAVLJANJE BAJKE

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja 

"Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi "

18. svibnja 2023.

Muzej Cetinske krajine - Sinj obilježava Međunarodni dan muzeja predstavljanjem bajke Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi autorica Darije Domazet i Anđele Vrca.

Predstavljanje se održava u 19,30 sati u Muzeju Cetinske krajine. 

Bajku će predstaviti učiteljica i spisateljica Niveska Juraga Kovačev, a o svom spisateljskom putu i samome Liskanu više će nam reći same autorice. Uz njih, bajku će predstaviti i njezin ilustrator Petar Radović te grafička dizajnerica zadužena za oblikovanje Jelena Buljac. Dijelove ove zanimljive priče o Liskanu i Ljelji publici će ispripovijedati Sadra Vukoja poznata kao Bajkopričalica Sandra. Sam događaj razveselit će Mali zbor OGŠ Jakova Gotovca iz Sinja s profesorom Petrom Župićem.

NOĆ MUZEJA 2022

Između stvarnog i digitalnog

28. siječnja 2022.

U Noći muzeja 2022., Muzej Cetinske krajine - Sinj pripremio je program sa stvarnim i digitalnim sadržajima.

Na You Tube kanalu Muzeja Cetinske krajine – Sinj pogledajte otvorenje izložbe „Neponovljivi svjetovi“ dubrovačke akademske slikarice Dubravke Tullio s početkom u 19 sati, a u 20 sati započinje „Tkalačka kriza – povratak zaboravljenih vještina“ radionica i prezentacija tkalačkih vještina koju će održati Josipa Bare.

Od 21 do 01 sat pogledajte muzejske You Tube promotivne filmove.

Od 21 do 22 sata u Muzeju Cetinske krajine – Sinj razgledavanje stalnog postava uz pratnju kustosa.

U 18 sati održati će se on line radionica "Meme - karikatura 21. stoljeća" u suradnji s platformom Muzea hr. i Galerijom Ružić iz Slavonskog Broda. 

 

 

 

 

PREDSTAVA

Kneginja  Margareta

31. 7. i 1.8. 2021.

Povodom 65. godišnjice postojanja Muzeja Cetinske krajine - Sinj u suradnji sa Sinjskim pučkim kazalištem, povijesnom dramom pod nazivom Kneginja Margareta vodimo Vas u svijet hrvatske plemićke obitelji, knezova Nelipčića, koji su u 14. i 1. pol. 15. stoljeća u Sinju imali svoje sjedište. Društveno političke intrige i dvorske ljubavne veze potaknut će napetost radnje do samog raspleta u prekrasnom povijesnom ambijentu tvrđave Kamičak. Predstava će se održati 31. srpnja i 1. kolovoza 2021. godine s početkom u 21:30.

Redatelj: Saša Dodik 

Scenaristica i dramaturginja: Marija Antić

KNEGINJA MARGARETA - Dubravka Lelas

FRA BARTUL - Duško Modrinić 

IVAN DMINOJEVIĆ - Rade Radolović

TVRTKO KURJAKOVIĆ - Igor Baksa

Ulaz je slobodan.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljena monografija

''Tvrđava Grad'' 

30. srpnja 2020. 

 U Muzeju Cetinske krajine – Sinj, u zgradi Palacine 30. srpnja 2020., svečano je predstavljena monografija „Tvrđava Grad“. U predstavljanju su sudjelovali prof. dr.sc. Domagoj Tončinić s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom te autorice, arheologinje Anita Librenjak, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović.

 Knjiga je tiskana uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta "Sinj u sridu".

NOĆ MUZEJA 2023

Muzeji su važni!

27. siječnja 2023.

Muzej Cetinske krajine - Sinj već četrnaestu godinu za redom, uključit će se u tradicionalnu kulturnu manifestaciju Noć Muzeja s temom Muzeji su važni! Muzej je pripremio raznovrstan program za svoje posjetitelje. Od 18 sati održat će se edukativne radionice za djecu i odrasle pod nazivom Izrada maketa otočke lađe, zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. O tradicijskom umijeću izrade lađe u Otoku bit će organizirano i stručno predavanje te premijera dokumentarnog filma Umjeće izrade otočke lađe. Prigodno predavanje o bioraznolikosti rijeke Cetine pod nazivom O vrstama u Cetini za koje niste znali održat će Ivan Budinski, savjetnik za zaštitu prirode i ornitolog u Udruzi BIOM. Za glazbeni dio večeri pobrinut će se muzejski duet Muzea s premijerom pjesme Cetino i Splitski solisti koji će izvesti bogati program svjetskih i domaćih evergreena. Za sve ljubitelje kvizova, Muzej je pripremio muzejski kviz znanja s temama iz bogate prošlosti Sinja i Cetinske krajine. Program počinje u 18 sati i potrajat će do 23 sata, te pozivamo sve da posjete Muzej Cetinske krajine - Sinj i provedu s nama Noć Muzeja.

DOGAĐANJA

2. Museum summer mood

23. i 31. srpnja 2022.

Muzej Cetinske krajine - Sinj pripremio je prigodni program za 2. Museum summer mood u okviru Dana Alke i Velike Gospe 2022. Program za subotu 23. 07. 2022. nastao je u suradnji s LAG "Cetinska krajina" (projekt Dinara back to LIFE) i CERURA Sinj.

SUBOTA 23. 07. 2022.

-          10:00  Radionica Muzejski biljni imenoslov (voditeljica Anita Librenjak)

-          11:00 Radionica Cvjetna eksplozija, modeliranje balona  (Triko Cirkus Teatar)

-          19:00 Predstava za djecu Sunčasta (Tata slikovnica prema tekstu Zorana Vakule u režiji Igora Bakse)

-          19:30 Promocija filma Otvoreni tip staništa – travnjaci (projekt Dinara back to life)

-          20:00 Predavanje O vremenu i još koječemu Zoran Vakula

-      21:30 Predstava suvremenog cirkusa Sluškinje (Triko Cirkus Teatar)

NEDJELJA 31. 07. 2022.

-    21:30 Predstava Kneginja Margareta na tvrđavi Kamičak

LIKOVNE RADIONICE

Likovne radionice u Muzeju Cetinske krajine - Sinj

2022. 

U okviru projekta ‘Zajedno za djecu Sinja’ čiji je nositelj Dječji vrtić Bili cvitak u Muzeju Cetinske krajine – Sinj održavaju se besplatne likovne radionice uz stručnog voditelja Petra Radovića.  Radionice su besplatne za sve korisnike, uz obaveznu prijavu na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili u inbox Facebook stranice Muzeja Cetinske krajine – Sinj.  

PREDSTAVLJANJE MUZEJSKOG VODIČA 

Predstavljanje muzejskog  interaktivnog audio i video vodiča

24. srpnja 2021.

U Muzeju Cetinske krajine - Sinj, 24. srpnja 2021. u 19 sati, održat će se predstavljanje interaktivnog audio i video vodiča po stalnom muzejskom postavu, na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Autori koncepcije i sadržaja su Daria Domazet i Anđela Vrca, a aplikaciju je izradio Brodbot iz Slavonskog Broda. Prigodni program će upotpuniti i popratna događanja: edukativna radionica crtanje fraktala za djecu, druženje s muzejskim vilama te posjet Bajkopričalice Sandre koja će djeci otkriti tajnu vilinskih suza. U završnom dijelu večeri na tvrđavi Kamičak bit će priređena predstava suvremenog cirkusa "Zvuk i tijelo" Dore Popić i Miše Komende koji objedinjuju cirkusku tehniku na zračnom obruču s glazbenom koreografijom. 

EDUKATIVNE RADIONICE

EDUKATIVNE RADIONICE

ZaJedno po mjeri muzeja!

Muzej Cetinske krajine - Sinj

18. 4. - 18. 5. 2023.

Dragi mladi prijatelji, već smo 20 godina zaJedno s EMA-om u našem muzejskom ambijentu, među vrijednim baštinskim zbirkama. Ove godine zakoračit ćemo u prošlost i približiti vam kulturnu baštinu na slikovit i sadržajan način. Saznajte zanimljivosti i što se sve može doživjeti u muzejima, uz tematske izričaje, prostorne izvedbe, složene imaginacije i tehnološka dostignuća? Pridružuje nam se i tim najmlađih posjetitelja koji aktivno sudjeluju u programu. Vaši muzealci, čuvari baštine, raduju se ponovnom susretu! ZaJedno u našem muzeju! 

Autorice i voditeljice programa: Anita Librenjak i Danijela Petričević Banović

 

 

 

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine - Sinj

18. 4.  – 18. 5. 2018.

MCK - Sinj sudjelovat će u 23. edukativno-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom LAĐA. Muzej će provoditi eko-likovne radionice pod nazivom "Isplovila je muzejska lađa puna blaga" u kojima će se djeca upoznavati s procesom nastanka i povijesti papira s naglaskom na papirnate muzejske predmete.

EDUKATIVNE RADIONICE

Ples u muzeju

Muzej Cetinske krajine - Sinj

19. 4. - 1. 6. 2022.

Muzej Cetinske krajine - Sinj kao domaćin sudjeluje u 27. edukativnoj muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja. Kroz edukativne prezentacije o prigodno izabranoj temi PLES, upoznat ćemo se s najstarijim oblicima plesne umjetnosti, različitim vrstama plesa i plesnim vještinama.

 

 

  

EDUKATIVNE RADIONICE

Sveta Lucija - blagovjesnica svjetla Božića

7. - 11. 12. 2021.

U okviru manifestacije Advent u Muzeju, Muzej Cetinske krajine - Sinj priredio je prigodni program Sveta Lucija – blagovjesnica svjetla Božića u Muzeju Cetinske krajine - Sinj sadržavat će teoretska i stručna predavanja o pučkim običajima, povijesnim izvorima i štovanju sv. Lucije. Kreativni dio obuhvatit će izradu prigodnih dekoracija prema papirnatim likovnim predlošcima te sijanje božićne pšenice koja se tradicionalno sije na blagdan sv. Lucije. 

RASPORED RADIONICA:

UTORAK - PETAK - radionice po dogovoru s djecom školskog uzrasta i mladima.

SUBOTA u 11 sati - završna svečanost i besplatne radionice za sve sudionike!

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine – Sinj

 

29. 4. – 29. 5. 2019.

 

Muzej Cetinske krajine sudjelovati će u 24. edukativnoj-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom (Pre)hrana.

Kroz predavanja i likovne radionice sa  zadanim muzejskim predlošcima i slikarskim zadacima, djeca će se upoznati s arheološkim predmetima, keramičkim posuđem iz prapovijesnog i antičkog razdoblja. 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIKLUS PREDAVANJA

ana grabovac, muzej cetinske krajine

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Goran Ugrin

27. travnja, 2023.

Muzej Cetinske krajine - Sinj obnavlja ciklus predavanja "Otkrij, sanjaj, istražuj".

Predavanje Gorana Ugrina odvest će nas na putovaje Latinskom Amerikom, ovog puta u Boliviju i Gvatemalu.

Ovaj svjetski putnik prenijeti će nam svoje doživljaje i zanimljivosti s putavanja Južnom Amerikom. 

 

 

ana grabovac, muzej cetinske krajine

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Ana Grabovac - Moja plava putovanja

12. travnja, 2018.

Predavanje pod nazivom "Moja plava putovanja" razotkrit će nam unutarnji svijet gospođe Ane Grabovac proživljen ploveći na prekooceanskim brodovima. Predavanje će biti u formi razgovora predavačice s Day Antunović, dugogodišnjom radijskom urednicom i voditeljicom Radio Splita i Irenom Delongom Nešić, profesoricom hrvatskog jezika i književnosti i voditeljicom Škole kreativnog pisanja.

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Goran Ugrin - Moje putoavanje kroz vrijeme s civilizacijama Meksika i Južne Amerike

08. prosinca, 2017.

Putopisno predavanje Sinjanina Gorana Ugrina pod nazivom ‘Moje putovanje kroz vrijeme s civilizacijama Meksika i Južne Amerike’. Otkrijmo zajedno čudnovati svijet drevnih Maja, Inka, Tolteka…  Istražimo njihove piramide, gradove, hramove, običaje…

 

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Bonsai Jet Lag

kolovoz 2018

Priča o mjestima na koja nas je bonsai odveo. Kroz priču vas vode bonsai majstori: Marija Hajdić i Sergio Luciani.

 

 

 

 

 

SHOP

Protuvrijednost eura u kunama  1 € = 7,53450 kn                             

KATALOG IZLOŽBE ANTONA VRLIĆA SVEVREMENSKI STAKLENI OBLICI

Anita Librenjak

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2023.
ISBN: 978-953-49945-4-2

Cijena: 4 € 

 

KATALOG IZLOŽBE IVANE POLJAK PUNINA OBLIKA - LIKOVNA PROMIŠLJANJA O KRIŽNOM PUTU

Anita Librenjak

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2022.
ISBN: 978-953-49945-0-4

Cijena: 4 € 

 

LISKAN U BOŽIĆNOJ AVANTURI

 Daria Domazet i Anđela Vrca

 

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2021.
ISBN: 978-953-56885-9-4

Cijena: 6,5 € 

 

PRIRUČNIK ZA MALE ARHEOLOGE

Šime Vučković

 

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj
ISBN: 978-953-56885-5-6

Cijena: 7 € 

KATALOG ZBIRKE TRADICIJSKOG TEKSTILA MUZEJA CETINSKE KRAJINE - SINJ

 Daria Domazet, Anita Librenjak i Danijela Petričević Banović

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2022.
ISBN: 978-953-49945-0-4

Cijena: 20 € 

LISKAN I LJELJO U VELEBITSKOJ AVANTURI

 Daria Domazet i Anđela Vrca

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2022.
ISBN: 978-953-49945-1-1

Cijena: 10 € 

 

NUMIZMATIČKA ZBIRKA MUZEJA CETINSKE KRAJINE SINJ

Daria Domazet

Katalozi i monografije 1

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2015.
ISBN: 978-953-56885-2-5

Cijena: 7 € 

 

TAJNA VILINSKIH SUZA

Anđela Vrca i Daria Domazet

 

 

Muzej Cetinske krajine - Sinj
ISBN: 978-953-56885-4-9

Cijena: 5,5 € 

KATALOG IZLOŽBE IVAN MEŠTROVIĆ UMJETNOST KAO MOLITVA

Zorana Jurić Šabić, Sandi Bulimbašić 

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2023.
ISBN: 978-953-49945-5-9

Cijena: 4 € 

 

 

KATALOG IZLOŽBE PETRA RADOVIĆA PUTOPIS CETINSKOG AKVARELA - VODOM DO SLIKE

Anita Librenjak

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2021.
ISBN: 978-953-49945-8-7

Cijena: 4 € 

 

ZBIRKA RAZGLEDNICA MUZEJA CETINSKE KRAJINE

 Daria Domazet

Katalozi i monografije 2

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2016.
ISBN: 978-953-56885-3-2

Cijena: 7 € 

  

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U CETINSKOJ KRAJINI

Izdanja HAD-a, vol. 27, Zagreb 2011.


Hrvatsko arheološko društvo. 2011.
ISBN: 978-953-6335-04-6

Cijena: 11 € 

 

RADIONICE & ROĐENDANI


CONNECT WITH US

Andrije Kačića Miošića 5, 21230 Sinj
TEL  021 821 569 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

WORKING HOURS

MONDAY - FRIDAY

 8 a.m. to 4 p.m.

THE MUSEUM IS OPEN FOR VISITORS

MONDAY - FRIDAY

 8:30 a.m. to 15:30 p.m.

 

 SATURDAY AND SUNDAY

 VISIT WITH PREVIOUS ANNOUNCEMENT

 


Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Logo MCK Sinj

2018 © Muzej Cetinske krajine -Sinj