HR EN

O MUZEJU

Muzej Cetinske krajine – Sinj središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno-povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine.

Osnovan je 7. srpnja 1956. godine. Od utemeljenja Muzej je smješten u istoj zgradi, spomeničkom objektu Palacina, koja je dio povijesnog sklopa s obližnjom tvrđavicom Kamičak. Cijeli kompleks izgrađen je početkom 18. stoljeća i zaštićeni je spomenik kulture te je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Prema vrsti građe Muzej je opći te regionalni prema teritorijalnom području obavljanja muzejske djelatnosti. Osnivač Muzeja je Županija Splitsko-dalmatinska.

 

IZLOŽBE & DOGAĐANJA

PREDSTAVA

ČITATELJSKI KABARET U MUZEJU CETINSKE KRAJINE - SINJ

Knjižnični odjel Muzeja Cetinske krajine – Sinj uključio se u program Godina čitanja 2021 Ministarstva kulture i medija RH. U suradnji s Triko Cirkus Teatrom iz Zagreba organizira izvedbu predstave Zaboravi na Dulcineu u dvorani Palacine u četvrtak, 28. listopada u 19 sati. Za režiju i koncept zaslužna je Lee Delong dok je glumački dio povjeren Ivi Peter Dragan, Nikolini Majdak, Roku Jurčiću i Davorki Horvat. U predstavi se spajaju djela visoke književnosti s formom klaunskog kabareta.  

U petak 29. listopada na radionici Koji je tvoj citat? koja ima za cilj pobuditi svijest kod mladih ljudi o tome da se između korica knjige nalaze odgovori, nešto blisko nama, sudjelovat će sinjski gimnazijalci pod vodstvom dramaturginje Marije Antić.

 IZLOŽBA

Putopis cetinskog akvarela  - vodom do slike  autora Petra Radovića 

U Muzeju Cetinske krajine - Sinj, 3. kolovoza 2021. u 21 sat bit će otvorena izložba pod nazivom Putopis cetinskog akvarela  - vodom do slike  autora Petra Radovića, koju organizira Muzej Cetinske krajine - Sinj.

Izložbom se predstavljaju originalne ilustratorske kompozicije akvarela cetinskog krajolika koje ambijentalno nadopunjuju novi stalni muzejski postav otvoren 16. travnja ove godine u sklopu obilježavanja 65. obljetnice Muzeja. Ilustrator muzejskog postava je Petar Radović. 

Akvareli nadograđuju muzeološku prezentaciju stalnog postava, vizualno spajaju i objedinjuju različite osobitosti i značajke muzejskih sadržaja te pružaju dovoljno prostora kako bi se istaknuli svi tematski fokusi od prirodoslovlja, arheologije, povijesti, etnologije, duhovnog stvaralaštva, tradicijskih pučkih vrijednosti do sustava vjerovanja i religija. Na izložbi će biti predstavljen i novi ciklus akvarela koji su nastali kao autorova ilustratorska impresija zavičaja, preobražena u reducirana djela lirske apstrakcije.

Izložba ostaje otvorena do 15. listopada 2021. godine.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

 

Predstavljena monografija

''Tvrđava Grad'' 

 

U Muzeju Cetinske krajine – Sinj, u zgradi Palacine 30. srpnja 2020., svečano je predstavljena monografija „Tvrđava Grad“. U predstavljanju su sudjelovali prof. dr.sc. Domagoj Tončinić s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom te autorice, arheologinje Anita Librenjak, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović. Knjiga je tiskana uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta "Sinj u sridu".

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Bonsai Jet Lag

Kolovoz 2018

Priča o mjestima na koja nas je bonsai odveo. Kroz priču vas vode bonsai majstori: Marija Hajdić i Sergio Luciani

PREDSTAVA

Kneginja  Margareta

 

Povodom 65. godišnjice postojanja Muzeja Cetinske krajine - Sinj u suradnji sa Sinjskim pučkim kazalištem, povijesnom dramom pod nazivom Kneginja Margareta vodimo Vas u svijet hrvatske plemićke obitelji, knezova Nelipčića, koji su u 14. i prvoj polovici 15. stoljeća u Sinju imali svoje sjedište. Društveno političke intrige i dvorske ljubavne veze potaknut će napetost radnje do samog raspleta u prekrasnom povijesnom ambijentu tvrđave Kamičak u samom središtu Sinja. Predstava će se održati 31. srpnja i 1. kolovoza 2021. godine s početkom u 21:30.

Redatelj: Saša Dodik 

Scenaristica i dramaturginja: Marija Antić

Igraju:

KNEGINJA MARGARETA - Dubravka Lelas

FRA BARTUL - Duško Modrinić 

IVAN DMINOJEVIĆ - Rade Radolović

TVRTKO KURJAKOVIĆ - Igor Baksa

Ulaz je slobodan.

 

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljanje monografije

"Tvrđva Grad“

   30. srpnja 2020. u 19 sati

 

U Zgradi Palacine, u Muzeju Cetinske krajine – Sinj svečano će biti predstavljena monografija „Tvrđava Grad“ u izdanju Muzeja Cetinske krajine – Sinj. Monografija je bogato ilustrirana likovnim prikazima sinjskoga Grada koji predočavaju razvoj tvrđave, a donesene su sveobuhvatne prostorne značajke lokaliteta s metodologijom arheoloških istraživanja te katalog s izborom obrađenih pokretnih nalaza koji su pronađeni tijekom arheoloških kampanja. Autori teksta su Martin Vrgoč, Anite Librenjak, Dubravka Čerina, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović.

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine - Sinj

18. travnja – 18. svibnja 2018

MCK - Sinj sudjelovat će u 23. edukativno-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom LAĐA. Muzej će provoditi eko-likovne radionice pod nazivom "Isplovila je muzejska lađa puna blaga" u kojima će se djeca upoznavati s procesom nastanka i povijesti papira s naglaskom na papirnate muzejske predmete.

 

Predstavljanje muzejskog  interaktivnog audio i video vodiča

U Muzeju Cetinske krajine - Sinj, 24. srpnja 2021. u 19 sati, održat će se predstavljanje interaktivnog audio i video vodiča po stalnom muzejskom postavu, na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Autori koncepcije i sadržaja su Daria Domazet i Anđela Vrca, a aplikaciju je izradio Brodbot iz Slavonskog Broda. Prigodni program će upotpuniti i popratna događanja: edukativna radionica crtanje fraktala za djecu, druženje s muzejskim vilama Kosinkom, Dinarom, Galom i Lisom, te posjet Bajkopričalice Sandre koja će djeci otkriti tajnu vilinskih suza. U završnom dijelu večeri na tvrđavi Kamičak bit će priređena predstava suvremenog cirkusa "Zvuk i tijelo" Dore Popić i Miše Komende koji objedinjuju cirkusku tehniku na zračnom obruču s glazbenom koreografijom. 

 

PODCAST

MALCI KULTURNJACI

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj počinje s emitiranjem podcasta MALCI KULTURNJACI gdje su glavni pokretači djeca koja će s vlastitog stajališta iznositi dojmove vezana za kulturnu baštinu, posjete muzejima, izložbama i drugim kulturnim događanjima. Djeca će u  suradnji s drugom djecom diljem Republike Hrvatske obrađivati srodne teme. Podcast je dostupan na Youtube i Facebook kanalu Muzeja Cetinske krajine – Sinj, te na digitalnoj platformi Muzea.hr (www.muzea.hr). U prvoj emisiji MALCI KULTURNJACI vode nas na otvorenje novog stalnog postava Muzeja Cetinske krajine - Sinj, pa pogledajte:

MALCI KULTURNJACI

PANEL-DISKUSIJA

Zbog mladih ne odustajemo od kulture

 

U organizaciji Muzeja Cetinske krajine-Sinj, 21. lipnja 2019. godine na terasi caffe bara Platform u Sinju, održana je panel-diskusija o kulturi u gradu Sinju . U diskusiji se dao presjek društveno-kulturnih zbivanja od kraja 19. stoljeća do danas. 

 

 

 

 

OTVORENJE NOVOG STALNOG POSTAVA MUZEJA CETINSKE KRAJINE - SINJ

 

U obnovljenoj zgradi Palacine u Sinju 16. travnja 2021. povodom 65. obljetnice  Muzeja, otvoren je novi postav Muzeja Cetinske krajine - Sinj. Rekonstrukcija, obnova i opremanje zgrade Muzeja i njegovog dvorišta realizirane su u okviru integriranog projekta „Sinj u sridu“ – projekta obnove i uređenja jedinstvene kulturne baštine Sinja koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Cjeloviti muzejski postav predstavlja kronološki, sociološki i antropološki uvid u život Cetinske krajine i njegova čovjeka.  

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine – Sinj

29. travnja – 29. svibnja 2019.

 

Muzej Cetinske krajine sudjelovati će u 24. edukativnoj-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom (Pre)hrana. Kroz predavanja i likovne radionice sa  zadanim muzejskim predlošcima i slikarskim zadacima, djeca će se upoznati s arheološkim predmetima, keramičkim posuđem iz prapovijesnog i antičkog razdoblja. 

ana grabovac, muzej cetinske krajine

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Ana Grabovac

Alkarski dvori, 12. travnja, 19 h

Predavanje pod nazivom "Moja plava putovanja" razotkrit će nam unutarnji svijet gospođe Ane Grabovac proživljen ploveći na prekooceanskim brodovima. Predavanje će biti u formi razgovora predavačice s Day Antunović, dugogodišnjom radijskom urednicom i voditeljicom Radio Splita i Irenom Delongom Nešić, profesoricom hrvatskog jezika i književnosti i voditeljicom Škole kreativnog pisanja.

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Goran Ugrin

Alkarski dvori, 08. prosinca, 19 h

Putopisno predavanje Sinjanina Gorana Ugrina pod nazivom ‘Moje putovanje kroz vrijeme s civilizacijama Meksika i Južne Amerike’. Otkrijmo zajedno čudnovati svijet drevnih Maja, Inka, Tolteka…  Istražimo njihove piramide, gradove, hramove, običaje…

SHOP

ZBIRKA RAZGLEDNICA MUZEJA CETINSKE KRAJINE

 Daria Domazet

Katalozi i monografije 2

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2016.
ISBN: 978-953-56885-3-2

Cijena: 50 kn

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U CETINSKOJ KRAJINI

Izdanja HAD-a, vol. 27, Zagreb 2011.
Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u MCK – Sinj 2006., 17 članaka na hrvatskom jeziku uz prijevod na engleski jezik.


Hrvatsko arheološko društvo
ISBN: 978-953-6335-04-6

Cijena: 80 kn

NUMIZMATIČKA ZBIRKA MUZEJA CETINSKE KRAJINE SINJ

Daria Domazet

Katalozi i monografije 1

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2015.
ISBN: 978-953-56885-2-5

Cijena: 50 kn

RADIONICE & ROĐENDANI


POVEŽITE SE S NAMA

Andrije Kačića Miošića 5, 21230 Sinj
TEL  021 821 569 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

RADNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK 

 8 – 16 sati

MUZEJ JE OTVOREN ZA POSJETITELJE:

PONEDJELJAK - PETAK 

 8:30 – 15:30 sati

SUBOTA I NEDJELJA

 POSJET UZ PRETHODNU NAJAVU

 


Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Logo MCK Sinj

2018 © Muzej Cetinske krajine -Sinj