HR EN

O MUZEJU

Muzej Cetinske krajine – Sinj središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno-povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine.

Osnovan je 7. srpnja 1956. godine. Od utemeljenja Muzej je smješten u istoj zgradi, spomeničkom objektu Palacina, koja je dio povijesnog sklopa s obližnjom tvrđavicom Kamičak. Cijeli kompleks izgrađen je početkom 18. stoljeća i zaštićeni je spomenik kulture te je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Prema vrsti građe Muzej je opći te regionalni prema teritorijalnom području obavljanja muzejske djelatnosti. Osnivač Muzeja je Županija Splitsko-dalmatinska.

 

IZLOŽBE & DOGAĐANJA

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

 

Predstavljena monografija

''Tvrđava Grad'' 

 

 

U Muzeju Cetinske krajine – Sinj, u zgradi Palacine 30. srpnja 2020., svečano je predstavljena monografija „Tvrđava Grad“. Knjiga je zajednički rad autora koji na 199 stranica donose opsežne podatke arheoloških istraživanja Grada u razdoblju od 1998.-1999. te od 2004. do 2014. godine.  

U predstavljanju su sudjelovali prof. dr.sc. Domagoj Tončinić s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom te autorice, arheologinje Anita Librenjak, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović. Knjiga je tiskana uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta „Sinj u sridu“. 

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine – Sinj

29. travnja – 29. svibnja 2019.

 

Muzej Cetinske krajine sudjelovati će u 24. edukativnoj-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom (Pre)hrana. Kroz predavanja i likovne radionice sa  zadanim muzejskim predlošcima i slikarskim zadacima, djeca će se upoznati s arheološkim predmetima, keramičkim posuđem iz prapovijesnog i antičkog razdoblja. 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljanje monografije

"Tvrđva Grad“

   30. srpnja 2020. u 19 sati

 

U Zgradi Palacine, u Muzeju Cetinske krajine – Sinj svečano će biti predstavljena monografija „Tvrđava Grad“, u izdanju Muzeja Cetinske krajine – Sinj. Monografija je bogato ilustrirana povijesnim izvorima, likovnim prikazima sinjskoga Grada koji predočavaju razvoj tvrđave, a donesene su sveobuhvatne prostorne značajke lokaliteta s metodologijom arheoloških istraživanja te katalog s izborom obrađenih pokretnih nalaza koji su pronađeni tijekom arheoloških kampanja. Autori teksta su Martin Vrgoč, Anite Librenjak, Dubravka Čerina, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović.

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Bonsai Jet Lag

Kolovoz 2018

Priča o mjestima na koja nas je bonsai odveo. Kroz priču vas vode bonsai majstori: Marija Hajdić i Sergio Luciani

PANEL-DISKUSIJA

Zbog mladih ne odustajemo od kulture

 

U organizaciji Muzeja Cetinske krajine-Sinj, 21. lipnja 2019. godine na terasi caffe bara Platform u Sinju, održana je panel-diskusija o kulturi u gradu Sinju . U diskusiji se dao presjek društveno-kulturnih zbivanja od kraja 19. stoljeća do danas. 

 

 

 

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine - Sinj

18. travnja – 18. svibnja 2018

MCK - Sinj sudjelovat će u 23. edukativno-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom LAĐA. Muzej će provoditi eko-likovne radionice pod nazivom "Isplovila je muzejska lađa puna blaga" u kojima će se djeca upoznavati s procesom nastanka i povijesti papira s naglaskom na papirnate muzejske predmete.

ana grabovac, muzej cetinske krajine

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Ana Grabovac

Alkarski dvori, 12. travnja, 19 h

Predavanje pod nazivom "Moja plava putovanja" razotkrit će nam unutarnji svijet gospođe Ane Grabovac proživljen ploveći na prekooceanskim brodovima. Predavanje će biti u formi razgovora predavačice s Day Antunović, dugogodišnjom radijskom urednicom i voditeljicom Radio Splita i Irenom Delongom Nešić, profesoricom hrvatskog jezika i književnosti i voditeljicom Škole kreativnog pisanja.

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Goran Ugrin

Alkarski dvori, 08. prosinca, 19 h

Putopisno predavanje Sinjanina Gorana Ugrina pod nazivom ‘Moje putovanje kroz vrijeme s civilizacijama Meksika i Južne Amerike’. Otkrijmo zajedno čudnovati svijet drevnih Maja, Inka, Tolteka…  Istražimo njihove piramide, gradove, hramove, običaje…

SHOP

ZBIRKA RAZGLEDNICA MUZEJA CETINSKE KRAJINE

 Daria Domazet

Katalozi i monografije 2

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2016.
ISBN: 978-953-56885-3-2

Cijena: 50 kn

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U CETINSKOJ KRAJINI

Izdanja HAD-a, vol. 27, Zagreb 2011.
Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u MCK – Sinj 2006., 17 članaka na hrvatskom jeziku uz prijevod na engleski jezik.


Hrvatsko arheološko društvo
ISBN: 978-953-6335-04-6

Cijena: 80 kn

NUMIZMATIČKA ZBIRKA MUZEJA CETINSKE KRAJINE SINJ

Daria Domazet

Katalozi i monografije 1

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2015.
ISBN: 978-953-56885-2-5

Cijena: 50 kn

RADIONICE & ROĐENDANI


POVEŽITE SE S NAMA

Andrije Kačića Miošića 5, 21230 Sinj
TEL  021 821 949
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

RADNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK  8 – 16 sati

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje zbog preuređenja zgrade i postavljanja novog postava.


Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Logo MCK Sinj

2018 © Muzej Cetinske krajine -Sinj