HR EN

O MUZEJU

Muzej Cetinske krajine – Sinj središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno-povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine.

Osnovan je 7. srpnja 1956. godine. Od utemeljenja Muzej je smješten u istoj zgradi, spomeničkom objektu Palacina, koja je dio povijesnog sklopa s obližnjom tvrđavicom Kamičak. Cijeli kompleks izgrađen je početkom 18. stoljeća i zaštićeni je spomenik kulture te je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Prema vrsti građe Muzej je opći te regionalni prema teritorijalnom području obavljanja muzejske djelatnosti. Osnivač Muzeja je Županija Splitsko-dalmatinska.

 

IZLOŽBE & DOGAĐANJA

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

 

Predstavljena monografija ''Tvrđava Grad'' 

 

 

U Muzeju Cetinske krajine – Sinj, u zgradi Palacine 30. srpnja 2020. je svečano predstavljena monografija „Tvrđava Grad“. Knjiga je zajednički rad autora (M. Vrgoč, A. Librenjak, D. Čerina, D. Domazet, D. Petričević Banović) koji na 199 stranica donose opsežne podatke arheoloških istraživanja Grada u razdoblju od 1998.-1999. te od 2004. do 2014. godine.  

U predstavljanju su sudjelovali prof. dr.sc. Domagoj Tončinić s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom te autorice, arheologinje Anita Librenjak, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović. 

Ravnateljica Muzeja, Daria Domazet prigodnim se riječima zahvalila Gradu Sinju te prisutnim gostima županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu i zamjenik župana Luki Brčiću na kontinuiranom praćenju, suradnji, ulaganjima i provedbi zahtjevnih muzejskih projekata. Svečanom ozračju su pridonijeli prof. Mislav Norac i klapa Policijske uprave splitsko- dalmatinske županije sv. Mihovil iz Splita. Knjiga je tiskana uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta „Sinj u sridu“. 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljanje monografije "TVRĐAVA GRAD“

   30. srpnja 2020. u 19 sati

 

U Zgradi Palacine, u Muzeju Cetinske krajine – Sinj svečano će biti predstavljena monografija „Tvrđava Grad“, u izdanju Muzeja Cetinske krajine – Sinj koja donosi opsežne i značajne podatke arheoloških istraživanja sinjskoga Grada u razdoblju od 1998.-1999. te od 2004. do 2014. godine. 

Monografija je bogato ilustrirana povijesnim izvorima, likovnim prikazima sinjskoga Grada koji predočavaju razvoj tvrđave, a donesene su sveobuhvatne prostorne značajke lokaliteta s metodologijom arheoloških istraživanja te katalog s izborom obrađenih pokretnih nalaza koji su pronađeni tijekom arheoloških kampanja. Autor uvodnog poglavlja monografije je Martin Vrgoč, a zatim slijedi pregled povijesti arheoloških istraživanja tvrđave Grad,  autorica Anite Librenjak i Dubravke Čerine. Druga cjelina obuhvaća katalog s tipološko-kronološkom analizom pokretnih nalaza. Autorica Daria Domazet analizira glinene lule i novac, a Danijela Petričević Banović obrađuje kasnosrednjovjekovnu i novovjekovnu keramičku građu. Izbor likovnih prikaza sinjske tvrđave od 17. do 19. stoljeća donosi Anita Librenjak. 

U predstavljanju će sudjelovati prof. dr.sc. Domagoj Tončinić (Odsjek za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu), dr.sc. Ante Jurčević (Arheološki muzej u Splitu), prof. Ivan Alduk (Konzervatorski odjel u Imotskom), autorice, arheologinje Anita Librenjak, Dubravka Čerina, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović. 

 

 

 

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine – Sinj

29. travnja – 29. svibnja 2019.

 

Muzej Cetinske krajine sudjelovati će u 24. edukativnoj-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom (Pre)hrana. Kroz predavanja i likovne radionice sa  zadanim muzejskim predlošcima i slikarskim zadacima, djeca će se upoznati s arheološkim predmetima, keramičkim posuđem iz prapovijesnog i antičkog razdoblja. 

PANEL-DISKUSIJA

Zbog mladih ne odustajemo od kulture

 

U organizaciji Muzeja Cetinske krajine-Sinj, 21. lipnja 2019. godine na terasi caffe bara Platform u Sinju, održana je panel-diskusija o kulturi u gradu Sinju . U diskusiji se dao presjek društveno-kulturnih zbivanja od kraja 19. stoljeća do danas. 

 

 

 

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Bonsai Jet Lag

Kolovoz 2018

Priča o mjestima na koja nas je bonsai odveo. Kroz priču vas vode bonsai majstori: Marija Hajdić i Sergio Luciani

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine - Sinj

18. travnja – 18. svibnja 2018

MCK - Sinj sudjelovat će u 23. edukativno-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom LAĐA. Muzej će provoditi eko-likovne radionice pod nazivom "Isplovila je muzejska lađa puna blaga" u kojima će se djeca upoznavati s procesom nastanka i povijesti papira s naglaskom na papirnate muzejske predmete.

ana grabovac, muzej cetinske krajine

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Ana Grabovac

Alkarski dvori, 12. travnja, 19 h

Predavanje pod nazivom "Moja plava putovanja" razotkrit će nam unutarnji svijet gospođe Ane Grabovac proživljen ploveći na prekooceanskim brodovima. Predavanje će biti u formi razgovora predavačice s Day Antunović, dugogodišnjom radijskom urednicom i voditeljicom Radio Splita i Irenom Delongom Nešić, profesoricom hrvatskog jezika i književnosti i voditeljicom Škole kreativnog pisanja.

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Goran Ugrin

Alkarski dvori, 08. prosinca, 19 h

Putopisno predavanje Sinjanina Gorana Ugrina pod nazivom ‘Moje putovanje kroz vrijeme s civilizacijama Meksika i Južne Amerike’. Otkrijmo zajedno čudnovati svijet drevnih Maja, Inka, Tolteka…  Istražimo njihove piramide, gradove, hramove, običaje…

SHOP

ZBIRKA RAZGLEDNICA MUZEJA CETINSKE KRAJINE

 Daria Domazet

Katalozi i monografije 2

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2016.
ISBN: 978-953-56885-3-2

Cijena: 50 kn

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U CETINSKOJ KRAJINI

Izdanja HAD-a, vol. 27, Zagreb 2011.
Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u MCK – Sinj 2006., 17 članaka na hrvatskom jeziku uz prijevod na engleski jezik.


Hrvatsko arheološko društvo
ISBN: 978-953-6335-04-6

Cijena: 80 kn

NUMIZMATIČKA ZBIRKA MUZEJA CETINSKE KRAJINE SINJ

Daria Domazet

Katalozi i monografije 1

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2015.
ISBN: 978-953-56885-2-5

Cijena: 50 kn

RADIONICE & ROĐENDANI


POVEŽITE SE S NAMA

Andrije Kačića Miošića 5, 21230 Sinj
TEL  021 821 949
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

RADNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK  8 – 16 sati

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje zbog preuređenja zgrade i postavljanja novog postava.


Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Logo MCK Sinj

2018 © Muzej Cetinske krajine -Sinj