HR EN

O MUZEJU

Muzej Cetinske krajine – Sinj središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno-povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine.

Osnovan je 7. srpnja 1956. godine. Od utemeljenja Muzej je smješten u istoj zgradi, spomeničkom objektu Palacina, koja je dio povijesnog sklopa s obližnjom tvrđavicom Kamičak. Cijeli kompleks izgrađen je početkom 18. stoljeća i zaštićeni je spomenik kulture te je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Prema vrsti građe Muzej je opći te regionalni prema teritorijalnom području obavljanja muzejske djelatnosti. Osnivač Muzeja je Županija Splitsko-dalmatinska.

 

IZLOŽBE & DOGAĐANJA

DOGAĐANJA

2. Museum summer mood

23. i 31. srpnja 2022.

Muzej Cetinske krajine - Sinj pripremio je prigodni program 2. Museum summer mood u okviru Dana Alke i Velike Gospe 2022. Program za subotu 23. 07. 2022. nastao je u suradnji s LAG "Cetinska krajina" (projekt Dinara back to LIFE) i CERURA Sinj.

SUBOTA 23. 07. 2022.

-          10:00  Radionica Muzejski biljni imenoslov (voditeljica Anita Librenjak)

-          11:00 Radionica Cvjetna eksplozija, modeliranje balona  (Triko Cirkus Teatar)

-          19:00 Predstava za djecu Sunčasta (Tata slikovnica prema tekstu Zorana Vakule u režiji Igora Bakse)

-          19:30 Promocija filma Otvoreni tip staništa – travnjaci (projekt Dinara back to life)

-          20:00 Predavanje O vremenu i još koječemu Zoran Vakula

-      21:30 Predstava suvremenog cirkusa Sluškinje (Triko Cirkus Teatar)

 

NEDJELJA 31. 07. 2022.

-    21:30 Predstava Kneginja Margareta na tvrđavi Kamičak

 

 

IZLOŽBA

 

Punina oblika – likovna promišljanja o Križnom putu

Slike i objekti

25. ožujka 2022. 

U Muzeju Cetinske krajine - Sinj, u petak 25. ožujka  u 19 sati bit će otvorena izložba akademske slikarice Ivane Poljak Punina oblika - likovna promišljanja o Križnom putu, Slike i objekti. Umjetnička djela tematski i sadržajno nadahnuta su ciklusom Kristovog Križnog puta, njegove muke i smrti.

Organizatori izložbe su Muzej Cetinske krajine - Sinj i Ogranak Matice hrvatske u Sinju. Autorice koncepcije izložbe i kataloga su Ivana Poljak i Anita Librenjak. Grafičko oblikovanje i pripremu kataloga izradio je dizajner Damir Gamulin.

Izložba će biti otvorena od 25. ožujka do 25. travnja 2022. u Muzej Cetinske krajine - Sinj, svakog dana od ponedjeljka do petka od 9:00 - 15:00.  

PREDSTAVA

Čitateljski kabaret u Muzeju Cetinske krajine - Sinj

28. - 29. listopada 2021.

Knjižnični odjel Muzeja Cetinske krajine – Sinj uključio se u program Godina čitanja 2021 Ministarstva kulture i medija RH. U suradnji s Triko Cirkus Teatrom iz Zagreba organizira izvedbu predstave Zaboravi na Dulcineu u dvorani Palacine u četvrtak, 28. listopada u 19 sati. Za režiju i koncept zaslužna je Lee Delong dok je glumački dio povjeren Ivi Peter Dragan, Nikolini Majdak, Roku Jurčiću i Davorki Horvat. U predstavi se spajaju djela visoke književnosti s formom klaunskog kabareta.  

U petak 29. listopada na radionici Koji je tvoj citat? koja ima za cilj pobuditi svijest kod mladih ljudi o tome da se između korica knjige nalaze odgovori, nešto blisko nama, sudjelovat će sinjski gimnazijalci pod vodstvom dramaturginje Marije Antić.

 OTVORENJE NOVOG STALNOG POSTAVA

Otvorenja novog stalnog postava Muzeja Cetinske krajine - Sinj 

16. travnja 2021. 

 

U obnovljenoj zgradi Palacine u Sinju 16. travnja 2021. povodom 65. obljetnice  Muzeja, otvoren je novi postav Muzeja Cetinske krajine - Sinj.

Rekonstrukcija, obnova i opremanje zgrade Muzeja i njegovog dvorišta realizirane su u okviru integriranog projekta „Sinj u sridu“ – projekta obnove i uređenja jedinstvene kulturne baštine Sinja koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Cjeloviti muzejski postav predstavlja kronološki, sociološki i antropološki uvid u život Cetinske krajine i njegova čovjeka.  

DOGAĐANJA

Muzej Cetinske krajine - Sinj na 56. Đakovačkim vezovima

30. lipnja 2022.

U okviru 56. Đakovačkih vezova po prvi put je organizirano cjelodnevno predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije u organizaciji Muzeja Cetinske krajine - Sinj.

Program je započeo predstavljanjem bajke Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi, autorica Darije Domazet i Anđele Vrca koju je interpretirala Bakopričalica Sandra najmlađim Đakovčanima. Tom prigodom djeci su podijeljeni medenjaci s prikazima glavnih likova iz bake. 

Izložbu Petra Radovića Putopis cetinskog akvarela - vodom do slike predstavila je kustosica Valentina Radoš iz Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka, a otvorio dogradonačelnik grada Đakova Antun Galić.

Nakon nastupa KUD Milan Begović iz Vrlike na Strossmayerovom trgu ispred katedrale Sv. Petra, održana je predstava Kneginja Margareta.

U večernjim satima nastuplili su klape Partenca i Cambi, te Giuliano i Diktatori. 

 

NOĆ MUZEJA 2022

Između stvarnog i digitalnog

28. siječnja 2022.

U Noći muzeja 2022., Muzej Cetinske krajine - Sinj pripremio je program sa stvarnim i digitalnim sadržajima.

Na You Tube kanalu Muzeja Cetinske krajine – Sinj pogledajte otvorenje izložbe „Neponovljivi svjetovi“ dubrovačke akademske slikarice Dubravke Tullio s početkom u 19 sati, a u 20 sati započinje „Tkalačka kriza – povratak zaboravljenih vještina“ radionica i prezentacija tkalačkih vještina koju će održati Josipa Bare. Od 21 do 01 sat pogledajte muzejske You Tube promotivne filmove. Od 21 do 22 sata u Muzeju Cetinske krajine – Sinj razgledavanje stalnog postava uz pratnju kustosa. U 18 sati održati će se on line radionica "Meme - karikatura 21. stoljeća" u suradnji s platformom Muzea hr. i Galerijom Ružić iz Slavonskog Broda. 

 IZLOŽBA

Putopis cetinskog akvarela  - vodom do slike  autora Petra Radovića 

3. kolovoza 2021.

U Muzeju Cetinske krajine - Sinj, 3. kolovoza 2021. u 21 sat bit će otvorena izložba pod nazivom Putopis cetinskog akvarela  - vodom do slike  autora Petra Radovića, u organizaciji Muzej Cetinske krajine - Sinj.

Izložbom se predstavljaju originalne ilustratorske kompozicije akvarela cetinskog krajolika koje ambijentalno nadopunjuju novi stalni muzejski postav otvoren 16. travnja ove godine u sklopu obilježavanja 65. obljetnice Muzeja. Ilustrator muzejskog postava je Petar Radović. 

Na izložbi će biti predstavljen i novi ciklus akvarela koji su nastali kao autorova ilustratorska impresija zavičaja, preobražena u reducirana djela lirske apstrakcije.

Izložba je otvorena do 15. listopada 2021. godine.

 

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

 

Predstavljena monografija

''Tvrđava Grad'' 

 

U Muzeju Cetinske krajine – Sinj, u zgradi Palacine 30. srpnja 2020., svečano je predstavljena monografija „Tvrđava Grad“. U predstavljanju su sudjelovali prof. dr.sc. Domagoj Tončinić s Odsjeka za arheologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom te autorice, arheologinje Anita Librenjak, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović.

 Knjiga je tiskana uz financijsku potporu Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta "Sinj u sridu".

 

EDUKATIVNE RADIONICE

27. EMA Edukativna muzejska akcija – PLES

19. 4. - 1. 6. 2022. 

Muzej Cetinske krajine - Sinj domaćin je 27. nacionalne Edukativne muzejske akcije koju organizira u suradnji sa Sekcijom za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Tema ovogodišnje Eduativne muzejske akcije je ples, a održava se od 19. travnja do 1. lipnja 2022. godine diljem Hrvatske u koju su uključena 52 muzeja. Sve informacije i popratni digitalni sadržaj o ovogodišnjoj 27. edukativnoj muzejskoj akciji može se pronaći na platformi Muzea. hr.         

 

MUZEA EMA

IZLOŽBA

Kip Biblije - tijelo jezika sa sviju kontinenata

20. prosinca 2021.

U okviru manifestacije Advent u Muzeju, 20. prosinca 2021. godine u Muzeju Cetinske krajine - Sinj otvorena je izložba Kip Biblije - tijelo jezika sa sviju kontinenata autora Siniše Vukovića, književnika i publicista koji već 20 godina prikuplja Sveto pismo na različitim jezicima. Izložba donosi vrijedno blago od tristotinjak Biblija na više od sto jezika i pisama, počevši od prajezika na kojima je Biblija ili nastala ili se do nas prenijela: hebrejskom, straogrčkom i latinskom. 

Zastupljene su Biblije iz svih europskim zemalja na svim europskim jezicima. Zbirka uključuje i Biblije iz zemalja Azije, Afrike uključujući i maorski jezik Novog Zelanda. 

Izložba je otvorena od 20. prosinca 2021. do 20. siječnja 2022. godine.  

 

PREDSTAVA

Kneginja  Margareta

Povodom 65. godišnjice postojanja Muzeja Cetinske krajine - Sinj u suradnji sa Sinjskim pučkim kazalištem, povijesnom dramom pod nazivom Kneginja Margareta vodimo Vas u svijet hrvatske plemićke obitelji, knezova Nelipčića, koji su u 14. i 1. pol. 15. stoljeća u Sinju imali svoje sjedište. Društveno političke intrige i dvorske ljubavne veze potaknut će napetost radnje do samog raspleta u prekrasnom povijesnom ambijentu tvrđave Kamičak. Predstava će se održati 31. srpnja i 1. kolovoza 2021. godine s početkom u 21:30.

Redatelj: Saša Dodik 

Scenaristica i dramaturginja: Marija Antić

KNEGINJA MARGARETA - Dubravka Lelas

FRA BARTUL - Duško Modrinić 

IVAN DMINOJEVIĆ - Rade Radolović

TVRTKO KURJAKOVIĆ - Igor Baksa

Ulaz je slobodan.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljanje monografije

"Tvrđava Grad“

   30. srpnja 2020. u 19 sati

 

U Zgradi Palacine, u Muzeju Cetinske krajine – Sinj svečano će biti predstavljena monografija „Tvrđava Grad“ u izdanju Muzeja Cetinske krajine – Sinj. Monografija je bogato ilustrirana likovnim prikazima sinjskoga Grada koji predočavaju razvoj tvrđave, a donesene su sveobuhvatne prostorne značajke lokaliteta s metodologijom arheoloških istraživanja te katalog s izborom obrađenih pokretnih nalaza koji su pronađeni tijekom arheoloških kampanja. Autori teksta su Martin Vrgoč, Anite Librenjak, Dubravka Čerina, Daria Domazet i Danijela Petričević Banović.

LIKOVNE RADIONICE

Likovne radionice u Muzeju Cetinske krajine - Sinj

2022. 

U okviru projekta ‘Zajedno za djecu Sinja’ čiji je nositelj Dječji vrtić Bili cvitak u Muzeju Cetinske krajine – Sinj održavaju se besplatne likovne radionice uz stručnog voditelja Petra Radovića.  Radionice su besplatne za sve korisnike, uz obaveznu prijavu na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili u inbox Facebook stranice Muzeja Cetinske krajine – Sinj.  

PREDSTAVLJANJE BAJKE

Liskan u božićnoj avanturi 

16. prosinca 2021.

U okviru manifestacije Advent u Muzeju, 16. prosinca 2021. godine u Muzeju Cetinske krajine - Sinj predstavljeno je tiskalno izdanje bajke Liskan u božićnoj avanturi autorica Darije Domazet i Anđele Vrca. Ilustracije bajke potpisuje Petar Radović.

Bajku su predstavile autorice, ilustrator te pjesnik i književni kritičar Siniša Vuković dok je posjetitelje interpretacijom bajke oduševila glumica HNK Split Katarina Romac. Prigodni glazbeni program izveo je dječji zbor Glasnici mira iz Brnaza pod vodstvom Jelene Mihaljević. 

 

 

PODCAST

MALCI KULTURNJACI

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj počinje s emitiranjem podcasta MALCI KULTURNJACI gdje su glavni pokretači djeca koja će s vlastitog stajališta iznositi dojmove vezana za kulturnu baštinu, posjete muzejima, izložbama i drugim kulturnim događanjima.

Djeca će u  suradnji s drugom djecom diljem Republike Hrvatske obrađivati srodne teme. Podcast je dostupan na Youtube i Facebook kanalu Muzeja Cetinske krajine – Sinj, te na digitalnoj platformi Muzea.hr (www.muzea.hr).

U prvoj emisiji MALCI KULTURNJACI vode nas na otvorenje novog stalnog postava Muzeja Cetinske krajine - Sinj, pa pogledajte:

 

 

 

 

MALCI KULTURNJACI

PREDSTAVLJANJE MUZEJSKOG VODIČA 

Predstavljanje muzejskog  interaktivnog audio i video vodiča

24. srpnja 2021.

U Muzeju Cetinske krajine - Sinj, 24. srpnja 2021. u 19 sati, održat će se predstavljanje interaktivnog audio i video vodiča po stalnom muzejskom postavu, na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Autori koncepcije i sadržaja su Daria Domazet i Anđela Vrca, a aplikaciju je izradio Brodbot iz Slavonskog Broda. Prigodni program će upotpuniti i popratna događanja: edukativna radionica crtanje fraktala za djecu, druženje s muzejskim vilama te posjet Bajkopričalice Sandre koja će djeci otkriti tajnu vilinskih suza. U završnom dijelu večeri na tvrđavi Kamičak bit će priređena predstava suvremenog cirkusa "Zvuk i tijelo" Dore Popić i Miše Komende koji objedinjuju cirkusku tehniku na zračnom obruču s glazbenom koreografijom. 

 

 

PANEL-DISKUSIJA

Zbog mladih ne odustajemo od kulture

 21. lipnja 2019.

U organizaciji Muzeja Cetinske krajine-Sinj, 21. lipnja 2019. godine na terasi caffe bara Platform u Sinju, održana je panel-diskusija o kulturi u gradu Sinju .

U panel-diskusiji se iznio presjek društveno-kulturnih zbivanja od kraja 19. stoljeća do danas. Panel diskusiju su vodile Daria Domazet i Danijela Petričević Banović iz Muzeja Cetinske krajine - Sinj. 

 

 

 

EDUKATIVNE RADIONICE

EDUKATIVNE RADIONICE

Ples u muzeju

Muzej Cetinske krajine - Sinj

19. 4. - 1. lipnja 2022.

Muzej Cetinske krajine - Sinj kao domaćin sudjeluje u 27. edukativnoj muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja. Kroz edukativne prezentacije o prigodno izabranoj temi PLES, upoznat ćemo se s najstarijim oblicima plesne umjetnosti, različitim vrstama plesa i plesnim vještinama.  

EDUKATIVNE RADIONICE

Sveta Lucija - blagovjesnica svjetla Božića

7. - 11. prosinca 2021.

U okviru manifestacije Advent u Muzeju, Muzej Cetinske krajine - Sinj priredio je prigodni program Sveta Lucija – blagovjesnica svjetla Božića u Muzeju Cetinske krajine - Sinj sadržavat će teoretska i stručna predavanja o pučkim običajima, povijesnim izvorima i štovanju sv. Lucije. Kreativni dio obuhvatit će izradu prigodnih dekoracija prema papirnatim likovnim predlošcima te sijanje božićne pšenice koja se tradicionalno sije na blagdan sv. Lucije. 

RASPORED RADIONICA:

UTORAK - PETAK - radionice po dogovoru s djecom školskog uzrasta i mladima.

SUBOTA u 11 sati - završna svečanost i besplatne radionice za sve sudionike!

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine – Sinj

29. travnja – 29. svibnja 2019.

 

Muzej Cetinske krajine sudjelovati će u 24. edukativnoj-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom (Pre)hrana. Kroz predavanja i likovne radionice sa  zadanim muzejskim predlošcima i slikarskim zadacima, djeca će se upoznati s arheološkim predmetima, keramičkim posuđem iz prapovijesnog i antičkog razdoblja. 

EDUKATIVNA RADIONICA

Počinju muzejsko-edukativne radionice u Muzeju Cetinske krajine - Sinj

18. travnja – 18. svibnja 2018

MCK - Sinj sudjelovat će u 23. edukativno-muzejskoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom LAĐA. Muzej će provoditi eko-likovne radionice pod nazivom "Isplovila je muzejska lađa puna blaga" u kojima će se djeca upoznavati s procesom nastanka i povijesti papira s naglaskom na papirnate muzejske predmete.

CIKLUS PREDAVANJA

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Bonsai Jet Lag

kolovoz 2018

Priča o mjestima na koja nas je bonsai odveo. Kroz priču vas vode bonsai majstori: Marija Hajdić i Sergio Luciani.

ana grabovac, muzej cetinske krajine

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Ana Grabovac - Moja plava putovanja

12. travnja, 2018.

Predavanje pod nazivom "Moja plava putovanja" razotkrit će nam unutarnji svijet gospođe Ane Grabovac proživljen ploveći na prekooceanskim brodovima. Predavanje će biti u formi razgovora predavačice s Day Antunović, dugogodišnjom radijskom urednicom i voditeljicom Radio Splita i Irenom Delongom Nešić, profesoricom hrvatskog jezika i književnosti i voditeljicom Škole kreativnog pisanja.

CIKLUS PREDAVANJA OTKRIJ, SANJAJ, ISTRAŽUJ

Goran Ugrin - Moje putoavanje kroz vrijeme s civilizacijama Meksika i Južne Amerike

08. prosinca, 2017.

Putopisno predavanje Sinjanina Gorana Ugrina pod nazivom ‘Moje putovanje kroz vrijeme s civilizacijama Meksika i Južne Amerike’. Otkrijmo zajedno čudnovati svijet drevnih Maja, Inka, Tolteka…  Istražimo njihove piramide, gradove, hramove, običaje…

SHOP

Protuvrijednost eura u kunama  1 € = 7,53450 kn                             

LISKAN U BOŽIĆNOJ AVANTURI

 Daria Domazet i Anđela Vrca

 

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2021.
ISBN: 978-953-56885-9-4

Cijena: 40 kn / 5,31 €

ZBIRKA RAZGLEDNICA MUZEJA CETINSKE KRAJINE

 Daria Domazet

Katalozi i monografije 2

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2016.
ISBN: 978-953-56885-3-2

Cijena: 50 kn / 6,64 €

TAJNA VILINSKIH SUZA

Anđela Vrca i Daria Domazet

 

 

Muzej Cetinske krajine - Sinj
ISBN: 978-953-56885-4-9

Cijena: 30 kn / 3,98 €

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U CETINSKOJ KRAJINI

Izdanja HAD-a, vol. 27, Zagreb 2011.
Zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u MCK – Sinj 2006., 17 članaka na hrvatskom jeziku uz prijevod na engleski jezik.


Hrvatsko arheološko društvo
ISBN: 978-953-6335-04-6

Cijena: 80 kn / 10,61 €

PRIRUČNIK ZA MALE ARHEOLOGE

Šime Vučković

 

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj
ISBN: 978-953-56885-5-6

Cijena: 50 kn / 6,64 €

NUMIZMATIČKA ZBIRKA MUZEJA CETINSKE KRAJINE SINJ

Daria Domazet

Katalozi i monografije 1

 

Muzej Cetinske krajine – Sinj, 2015.
ISBN: 978-953-56885-2-5

Cijena: 50 kn / 6,64 €

RADIONICE & ROĐENDANI


POVEŽITE SE S NAMA

Andrije Kačića Miošića 5, 21230 Sinj
TEL  021 821 569 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

RADNO VRIJEME

PONEDJELJAK - PETAK 

 8 – 16 sati

MUZEJ JE OTVOREN ZA POSJETITELJE

PONEDJELJAK - PETAK 

 8:30 – 15:30 sati

 

SUBOTA 

9 - 13 sati

NEDJELJA

 POSJET UZ PRETHODNU NAJAVU

 


Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Logo MCK Sinj

2018 © Muzej Cetinske krajine -Sinj